Génoise Detail of a French Provincial Design – New Construction ICF House in Ojai

Project: Ojai, California New Construction

Architecture: Rhett Judice
Builder: Otis Bradley Company, Inc.
Interior Design: Rhett Judice

 
Génoise – although the definition of the word is “an Italian sponge cake” known from the area of Genoa in Italy

 
Génoise also defines the architectural treatment under the eaves of the roof – common in Provence France and possibly originating in Italy

It is said that the wealthier you are – the more rows you have !   The roof tiles continue from the eave back to the house in a sort of reverse pattern.  The trend dates back the middle of the 17th century and came originally from Italy.

 This project, built of ICF blocks,  created a challenge because the 8″ thick concrete walls are surrounded in 3″ of insulating foam.  Unlike the solid stone buildings of 17th c Provence, we had to create a system that could attach – be safe – be structurally sound – without being able to build on top of a stone wall.  The answer is foam! and a bad hair day! Continue reading “Génoise Detail of a French Provincial Design – New Construction ICF House in Ojai”

Cool House – Barton Myers in Montecito California

I love this house !  A real “factory” for living! I experienced this house on an architectural tour last week.  Barton himself was there and happy to talk about his design.

  • Concrete slab floors
  • Large sheltering roof
  • 3 huge glass doors that open creating an indoor outdoor home
  • Perfect for our amazing southern California climate

 

For more info on Barton Myers CLICK HERE

From Barton’s own web site – the description of his own home – a similar steel house

House & Studio at Toro Canyon
Montecito, California

An ‘elegant warehouse’ in the tradition of Eames and Barton Myers’ early houses, Toro Canyon deploys a series of innovative strategies to protect against wild fire while remaining open to its site, with spectacular canyon and ocean views. 

Barton Myers’ own residence, the house is comprised of four pavilions on three stepped terraces, carefully positioned to preserve the natural site landscape.

A garage and guest house form the lower terrace, the main residence occupies the intermediate terrace, while the upper terrace holds a studio building. Each pavilion is an open, loft space, enclosed by glazed ‘garage’ doors, with an exposed structural frame and concrete floors. Clerestory windows provide mountain views and ample natural ventilation, taking advantage of ocean breezes.

To protect against fire, the pavilion roofs comprise a recirculating pool system, transforming the structures into a series of terraced reflecting ponds. Cascading from one pool to another, the water serves as for fire resistance and insulation, while the sight and sound of the water mimics the adjacent canyon creek. Coiled steel shutters protect every opening, providing additional insulation and sun control.